Flaamilainen Hieronymus Bosch maalasi Maallisten ilojen puutarhan, valtavan visionäärisen ja vertauskuvallisen triptyykin joskus vuoden 1500 tienoilla, asiantuntija-arvioiden mukaan aivan vitun pilvessä. Olin vasta kaitaluinen poikanen kun näin tämän maalauksen ensi kerran, ehkä Valittujen palojen Tiedon rajamailla -kokoelmasta tai vastaavasta paranormaaleja asioita käsittelevästä opuksesta. Tai oikeastaan näin vain poimintoja ja yksityiskohtia, 389 kertaa 220 senttinen maalaus ei ole mahtunut kokonaisuudessaan selaamieni kirjojen sivuille. Olen palannut tuijottelemaan taulua vuosien varrella usein.

Maalauksessa on kolme miljöötä, Eedenin puutarha, keskipaneelin maa ennen vedenpaisumusta ja finaalina omalaatuinen helvetti. Yksityiskohtien määrä on melko mieletön, paneeleilla irstailee ja kärsii yli tuhat ihmishahmoa ja valtava määrä eläimiä ja demoneita. Kaikkialla on outoja kasveja ja rakennuksia.

Huomasin joitain vuosia sitten, että triptyykki on kuvasuhteeltaan aika lähellä 2:1 -panoraama. Kun Wikipedia Commonsiin ilmestyi jättimäinen taltiointi maalauksesta, oli melkeinpä pakko kokeilla miten panoraamaprojektio toimisi käytännössä.

Työkone meinasi syttyä palamaan tätä pusertaessa, mutta yli 8200 tiedostosta muodostuva lopputulos on hyvin jännä. Vaikka kuvapinta-ala ei kata aivan koko pallopanoraamaa, pystyy esitystä zoomaamaan kuin painaisi nenän kiinni alkuperäiseen tauluun. Moniresoluutiotekniikan avulla loputtomia yksityiskohtia pystyy tutkimaan kätevällä tavalla.

Ja kun kikkailemaan alettiin, niin Solarman Storms askaroi esitykseen analogisilla syntetisaattoreilla kolmeraitaisen soundtrackin. Jos selaimessasi on FLASH-kilke ja koneessa stereokaiuttimet tai kuulokkeet, niin käytössä on 3D-äänet. Ipadilla ja muilla Flashittomilla alustoilla pitää ikävä kyllä tyytyä yhteen raitaan ilman 3D-kikkoja.

Avaa Maallisten ilojen puutarha -panoraama.

Laukaise Maallisten ilojen puutarha -panoraamaesitys

Mutta nyt loppuu se tekninen jauhaminen, kokeilkaa ja kikkailkaa. Pistäkää äänet päälle, zoomatkaa sisään ja tehkää tutkimusmatka vähintäänkin outoihin maisemiin. Ipse dixit et facta sunt, ipse mandavit et creata sunt.

(1 521 vierailua, 1 vierailua tänään)
Palautteesi on tärkeää, sillä se auttaa tekijöitä kehittymään. Scheißea!Aivan hyvä! (+16 pistettä, 24 äänestä)